Vaakum matlagning bevarar smaker

Foto: Pressbild av Atria, tillgänglig under Creative Commons.
Vaakum matlagning framtaget under 70-talet, även kallat Sous vide på franska är något Atria Foodservice satsat på sedan 1979 för att bevara arom, saftighet och vikt. Under vecka 13 lanseras en färdigskivad naturell fläskfilé samt en fläskkarré med spännande smakkombinationer från äpple, farin, kanel och svartpeppar.
Statoil eller Subway?
Vad sägs om en nybakad baguette fylld med grillade grönsaker och fetaostcreme? Under 2012 kommer Statoil i samarbete med Svenska Kocklandslaget att presentera åtta nya matprodukter i sina fullservicestationer och först ut är just denna SUB. I mina öron låter det godare med en nybakad baguette fylld med fräscha grönsaker än en gammal färdigpacketerad köttbullemacka. Frågan är om den slår en baguette från Subway och vad de övriga matprodukterna kommer att vara? Jag hoppas på något mer än fyllda baguetter.
Fräsch och smarrig cheesecake med ett sting av kanel

Foto: Caroline Larsson
Det är inte mycket som slår en smarrig cheesake med smak av hallon, krämig ost och med ett sting av kanel. I helgen bakade jag en stor cheesecake utifrån ett recept jag hittade på nätet som blev riktigt gott. Den smakade mycket bättre än den misslyckade chokladcheesecaken jag gjorde för några helger sen. Det var igen favorit men denna kommer jag göra många, många gånger.
Recept
14 st söndersmulade digestivekex
60 g smält smör
1/2 dl socker
1 1/2-2 tsk kanel
Blanda ingredienserna och häll ut i en smord form med löstagbara kanter. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter på 175 grader.
Fyllningen
400g cream cheese (Jag använde Wernersson's som säljs på ICA Maxi.)
1 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl (Om smeten blir för lös.)
Rivet skal av en citron
Saften av en 1/2 citron
Glasyr
1-1/2 burk creme fraiche
Antingen kan man vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner med övriga ingredienser för att få en högre kaka eller så rör man ihop allt samtidigt till en smidig smet. Jag gjorde den första varianten men det blev inte direkt någon skillnad så nästa gång rör jag nog ihop allt på en gång. Grädda kakan i 50 minuter på 175 grader, och sänk sedan värmen till 150 grader efter 30 minuter om kakan ser ut att bli för mörk. Låt cheesecaken bli sval innan du lägger på glasyr. Vispa upp 1-1/2 burk creme fraiche som du smetar ut på kakan samt garnera med valfri frukt som hallon, passionsfrukt eller jordgubbar. Låt den bli genomkall innan servering.
Jag valde att tina hallon i en kastrull med lite vatten för att sedan röra ner snabbgelatin och socker vilket blev riktigt fräscht och gott som topping. Nästa gång tror jag däremot att jag ska ha mer hallon och extra mycket cream cheese. Varför inte testa att smula i ett par pepparkakor i digestivebotten istället för lite kanel? Mums!
/Caroline