Smördegsbakelse med äpple och vaniljkräm

Foto: Caroline Larsson
När jag var i Skottland för en tid sedan köpte jag en slags smördegsbakelse från M&S bageriavdelning som bestod av tunna äppelskivor med kanel inbakade i ett frasigt täcke. Det var såklart väldigt gott så i helgen bestämde jag mig för att slänga ihop en egen variant. Det är busenkelt att göra och går väldigt fort.
Recept
Färdig smördeg
Vaniljkräm
2-3 st Äpplen (Granny Smith)
Kanel
Socker
Rostade mandelflarn
Citronjuice
Börja med att skala och skiva äpplen tunt, blanda socker och kanel i en skål efter tycke och smak, i med äppelskivorna, mandelflarn och några skvättar citronjuice och låt stå medans du förbereder smördegen. Antingen kan man göra en stor plåt med utrullad smördeg och dela i mindre bitar efter gräddning eller dela i passande rutor på en gång vilket jag gjorde. Fördela ut vaniljkräm på smördegsplattorna i ett jämnt och lagomt tjock lager, lägg äppelskivorna i fallande ordning, strö över resterande mandelflarn och häll ev. över lite juice som bildats från äpplena. Grädda i ca 18-20 minuter på 200 grader eller tills smördegen puffat upp och fått fin färg. Låt svalna och sikta sedan över lite florsocker. Perfekt snabbfika som både smakar och ser proffsigt ut!
/Caroline

Foto: Caroline Larsson